Dominique de Haas

Dominique de Haas

Hondengedragsdeskundige

Vuurwerk Angst?

Nu de vakanties ten einde lopen en de feestdagen nog niet gelijk voor de deur staan is het tijd om  rekening te gaan houden met Oud & Nieuw. Voor mensen is dit een groot feest maar voor de meeste huisdieren is het afsteken van vuurwerk een ware nachtmerrie. Dit zal zeker zo zijn voor honden die in de coronatijd niet goed hebben kunnen socialiseren. Het vuurwerkverbod van vorig jaar zal mogelijk dit jaar weer van de baan zijn. Om je hond te leren omgaan met vuurwerk is het van belang nu al te starten met een goede vuurwerktraining.

Waar komt vuurwerkangst eigenlijk vandaan?

De angst voor harde geluiden en flitsen is eigenlijk een natuurlijke reactie die te maken heeft met overlevingsdrang. Elk dier zal namelijk reageren als het een harde knal hoort. Echter is het ene dier er gevoeliger voor dan het andere dier. Dat geldt ook voor honden.

Maar er is nog een belangrijke reden waarom honden angstig kunnen zijn. Dit is omdat ze via jou hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Want wat doe jij als ze negatief reageren op een harde knal, lichtflits, kruiddamp enz enz ? meestal worden ze dan getroost, beloond of wordt er extra op ze gelet. En juist door dit te doen leren ze dat er een reden is om bang te zijn, want ze worden door middel van aandacht (onbedoeld) voor hun angst beloond.

Of denk jij dat het beter is om ze te straffen? Laten we nu dan alvast één ding met elkaar afspreken!! Straffen voor een angstige situatie is not done!! Hierdoor maak je de situatie alleen maar erger! Misschien durft je hond zich dan niet meer te uiten of gaat hij juist ,vanuit angst, agressief gedrag vertonen.

De aller eerste stap in het voorkomen en verhelpen van vuurwerkangst is dan dus ook het trainen en bewust worden van jouw gedrag als eigenaar.

Maar hoe doe je dat en wat kun jij doen om je hond zo soepel mogelijk door deze dagen heen te helpen?

 • Maak van jezelf een veilige haven voor je hond: Wanneer je hond reageert op een knal of een lichtflits, roep hem of haar dan bij je en ga daarna gewoon verder met waar je mee bezig was. Zo maakt je van jezelf een veilige haven voor je hond. Blijf dit herhalen en je hond zal naar je toe komen voor veiligheid en zekerheid in plaats van te vluchten.
 • Vuurwerktraining: Het is niet gemakkelijk om angst onder controle te krijgen en het lost het probleem niet op korte termijn op. Daarom is het verstandig om zo vroeg mogelijk en met alle huisgenoten te beginnen aan een vuurwerktrainig.
 • Wij bieden een speciale vuurwerktraining op maat aan en kunnen jullie hier eventueel bij helpen.

Heeft je hond vuurwerkangst? Of wil jij voorkomen dat je pup of jonge hond vuurwerkangst gaat creëren?  Help hem of haar dan door naar een goede training te gaan.

Groepstraining

Ga nooit naar een groepstrainingen voor vuurwerkangst. De kans dat je hond dan vuurwerkangst gaat ontwikkelen is namelijk best groot. Honden spiegelen namelijk gedrag. Wanneer er in die groep 1 of meerdere honden angst hebben dan kan jouw hond dat gedrag overnemen. En bereik je helaas precies het tegenovergestelde.

Daarnaast is het zo, dat hoe goed de instructeur of gedragsdeskundige ook is, hij of zij nooit meerdere honden tegelijk in de gaten kan houden. Laat staan ook nog persoonlijk uitleg en advies geven. De instructeur moet goed kunnen observeren wat de hond en de eigenaar doen en daarop instructie geven.

Wat gaan wij doen tijdens de trainingen?

Allereerst starten we met het opbouwen van een goede band tussen jou en je hond. Honden die bij ons al een cursus volgen hebben aangeleerd hoe je goed met elkaar speelt. Mocht je geen cursus gehad hebben bij ons dan nemen we hier eerst uitgebreid de tijd voor want samen spelen versterkt jullie band en brengt ontspanning. Dit aanleren doen we eerst op ons trainingsveld waar niet veel afleiding is.

Als dit spelen en beetje goed gaat dan gaan we leren spelen met meer beweging in de omgeving. We dagen als het waren de hond uit om naar jou toe te komen om te spelen. Als de hond begrijpt dat met jou spelen leuk is dan wil hij graag en snel naar je toe komen om te spelen. Hij vergeet alles om zich heen en heeft de focus op jou.  Nu heb je eigenlijk pas echt zo’n goede band dat de hond je volledig  vertrouwd.

Dit is het moment om de eerste echte stap in de vuurwerktraining  te gaan zetten. We gaan precies doen wat we al die tijd al doen maar nu met een geluidje (knalletje) erbij.  Als dit goed gaat dan gaan we de afstand tussen de hond en jou groter maken. Pas als je hond geen angst meer vertoond en het leuk vindt gaan we verder door geluid te laten horen vanuit andere posities in de omgeving. Ook dit bouwen we heel langzaam en in hele kleine stapjes op.

Wat we willen bereiken is dat je hond vuurwerk gaat zien als een voorspeller van iets positiefs. Want na een knal gaan we gaan lekker spelen 😊

We beginnen met kindervuurwerk zoals trektouwtjes en sterretjes. Pas als dat goed gaat proberen we echt knal vuurwerk. Het is belangrijk om met echt vuurwerk te trainen omdat vuurwerk anders klinkt, lichtflitsen geeft en ruikt naar kruid. Dit kan je met een geluidsfragment of een CD nooit imiteren!

Geluidstraining

Er zijn voldoende geluidsfragmenten via internet te down loaden. Je kunt beginnen met zachtjes afspelen van de geluiden terwijl jij met je hond speelt of bijvoorbeeld voertjes geeft. Het geluidsniveau kun je steeds iets verder opvoeren. Het is erg belangrijk om met deze training te beginnen voordat er buiten vuurwerk te horen is, zodat je hond niet alsnog schrikt van harde knallen. Wij zijn echter van mening dat een geluidsfragment nooit de realiteit kan evenaren. Dus of het echt helpt ???

Tips

We geven je tijdens de training allerlei tips die toepasbaar zijn rond oud & nieuw. Denk bijvoorbeeld aan de hond aan de riem uitlaten, zodat angstige honden niet kunnen wegrennen en honden geen vuurwerk kunnen apporteren. Maar ook tips over schuilmogelijkheden en rust creëren in huis.

Andere hulpmiddelen

Er zijn speciale oorbeschermers voor honden ontwikkeld, deze dempen de vuurwerkgeluiden. Tevens zijn er de zogeheten pressure wraps (strak zittende shirts of jasjes). Het strak zittend elastisch materiaal kan een hond helpen om te kalmeren in een angstige situatie.  Wij zijn niet voldoende bekend met deze hulpmiddelen en kunnen daarom niet aangeven of ze daadwerkelijk effect hebben. Uiteraard moet je een hond wel voldoende tijd geven om aan deze hulpmiddelen te wennen. Dus als je dit wil gebruiken dan is het verstandig om tijdig te starten met het aanleren en gebruik hiervan.

Helpt de vuurwerktraining niet voldoende?

Dan kun je aanvullend verschillende soorten medicatie proberen waarvan je hond minder angstig wordt. Zeker tijdens oudejaarsavond kan dat uitkomst bieden. Overleg altijd eerst met een dierenarts voor je jouw hond medicatie geeft. Geef nooit oude restjes medicatie. Niet iedere vorm van medicatie is geschikt voor jouw hond. Uiteraard kunnen wij je hierbij ook helpen en overleggen met je dierenarts.

Welke kalmeringsmiddelen zijn geschikt?

Als eerste kun je denken aan voedingssupplementen en/of feromonen, zoals:

 • Zylkène
 • Clomicalm
 • Adaptil halsband voor de hond of verdamper voor in huis. De tabletten van Adaptil kun je vlak voor de jaarwisseling geven.
 • Feliway
 • Telizen

Wij zijn voor het gebruik van No Fear Oil. Dit is een speciaal voor honden ontwikkelde CBD olie. Het is een natuurproduct waarvan de werking zich inmiddels ruimschoots bewezen heeft. Het versuft je hond niet. Je hond blijft alert maar reageert rustiger op situaties. Daarbij herpakt je hond zich sneller. Het helpt je hond om te kalmeren en te ontspannen. Hierdoor kan de eventuele vuurwerktraining ook succesvoller verlopen en kan gedurende de jaarwisseling vuurwerkangst afnemen. Start 2 tot 3 weken van te voren met het geven van deze middelen. Dan hebben ze het beste effect.

Bij kortdurende extreme angst kan je dierenarts het middel Sileo voorschrijven. Deze gel werkt op zeer korte termijn en heeft een rustgevende werking. Je dierenarts kan je advies geven welk medicijn het meest geschikt is voor jouw hond.

Medicijnen die je vooral niet moet gebruiken en gelukkig ook niet meer worden voorgeschreven:

 • Vetranquil: Dit middel zorgt ervoor dat je hond fysiek verlamd raakt maar zijn of haar zintuigen zoals als het gehoor en zicht volop blijven werken. De angst zal hierdoor alleen maar groter worden maar je hond kan geen kant op en kan zich ook niet uiten. Gebruik daarom dit middel niet als angstremmer.
 • Alprazolam: Vanwege een verandering in wetgeving is dit middel niet meer toegestaan.
 • Pexion: Dit middel is bedoeld voor dieren met epilepsie. Door dat het middel moeilijk te verkrijgen is, wordt het alleen nog voorgeschreven aan dieren met epilepsie en niet meer bij vuurwerkangst.

Training en medicatie

Alleen medicatie geven is een mogelijkheid maar eigenlijk onvoldoende. Het beste volg je een vuurwerktraining en indien nodig ( een hond die bang is heeft stress en kan niet meer leren) combineer je dit met medicatie.

Is vuurwerkangst voor jouw hond een groot probleem, of wil jij je puppy of jonge hond goed leren omgaan met vuurwerk?

Wij helpen je graag. Wij geven een speciale cursus en overleggen met dierenartsen wanneer we  kiezen voor een combinatie van medicatie en gedragstherapie.

Indien je vragen hebt of twijfelt neem dan gerust contact met ons op. Samen helpen we je hond er doorheen!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp