Dominique de Haas

Dominique de Haas

Hondengedragsdeskundige

Vacht verzorging bij puppy’s

Heb jij een puppy gekocht en krijgt deze pup een dichte of lange vacht? Zorg er dan voor dat voordat de vacht zijn volledige dichtheid en/of lengte heeft, je puppy went aan de verzorging van zijn vacht! De vacht van je hond ontwikkelt zich in de eerste levensweken (maanden). Als je de pup op een positieve en speelse manier al vroeg  leert dat vachtverzorging iets is om ontspannen te ondergaan, hebben jullie er een leven lang plezier.

Klitten

Helaas gebeurt het nog vaak dat hondeneigenaren te laat beginnen met het wennen aan vachtverzorging waardoor de hond het later niet (goed) toelaat. Dit geeft dan stress voor de hond en voor het baasje. Bovendien kunnen klitten leiden tot grote (gezondheids)problemen omdat in de vacht pijnlijk is en dit kan leiden tot ernstige huidproblemen.

Trimmers

Om puppy’s en jonge honden te laten wennen aan vachtverzorging zijn er trimmers die kennismakingsbezoeken organiseren. Als ‘baasje’ leer je dan hoe je de vacht optimaal verzorgt. En de hond leert dat vachtverzorging leuk is. Tijdens het kennismakingsbezoek is er immers nog geen noodzaak is tot onderhoud. Zodra de noodzaak er is, ben je meestal te laat met het wennen. De trimmer moet dan tegen alle stress in doen wat er nog kan. Dit kan zo’n nare gevolgen hebben dat in het vervolg een gewone ‘behandeling’ van de hond niet meer mogelijk is omdat het de hond te veel stress geeft.

Wennen in corona-tijd

Vanwege de lockdown in Nederland is het momenteel lastig om een trimsalon te bezoeken, terwijl er anderzijds een ware run is op puppy’s. De Vereniging voor Trimsalons ABHB heeft bekend gemaakt dat trimmen onder voorwaarden weer kan! Helaas voorlopig alleen nog voor dieren van wie het welzijn in gevaar komt.

Wat kun je zelf doen?

Zoek contact met een trimmer bij jou in de buurt en vraag of je een online advies kunt krijgen over de vachtverzorging van je hond. Oefen vervolgens thuis met het wennen aan de vachtverzorging en de instructies die je daarover gekregen hebt. De instructies gaan bijvoorbeeld over:

•    Hoe verzorg je de vacht?

•    Welke borstel of kam moet je gebruiken?

•    Hoe bouw je de stapjes op?

•    Hoe zie je aan je hond of hij went/het leuk vindt?

 Begin zo snel mogelijk zodat je in kleine stapjes met de focus op het ‘leuk maken’ de hond leert aan iets dat een hondenleven lang van belang is.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp