Heel vaak horen we zeggen dat als een hond opspringt dat hij hoger in rang wil zijn dan de eigenaar of het bezoek. We denken dan meteen Oh nee, niet alweer die dominantie theorie!

Honden zijn niet altijd bezig om hoger in rang te komen. Ze willen juist op een prettige manier contact met mensen hebben. Dat ze in hun enthousiasme wild tegen mensen opspringen en daarbij soms kinderen omvergooien is natuurlijk niet gewenst, we moeten de hond daarom gaan leren hoe hij mensen op een prettige manier kan begroeten.

Het is beter te voorkomen

Het opspringen tegen mensen is gedrag wat we zelf vaak, zonder dat we het door hadden, beloond hebben. We hebben dit gedrag beloond door de hond aandacht te geven. Als een pup tegen je opspringt, dan is het bijna onmogelijk dat te weerstaan. Dat lieve snoetje is zo schattig! En als vanzelfsprekend geef je de pup een aai en een knuffel wanneer hij op zijn achterpootjes tegen je aan staat. De pup leert op deze manier dat opspringen iets prettigs oplevert. Maar… de pup wordt groter en groter en blijft dit gedrag herhalen. En dan komt er toch echt een moment dat je het niet meer zo prettig vindt als je hond van misschien wel meer dan 20 kilo met modderpoten tegen je opspringt. En dan vraag je jezelf af hoe je hier óóit weer vanaf komt.

Het is dus heel belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat je een pup vanaf jongs af aan niet voor het opspringen moet belonen. Probeer meteen te voorkomen dat je pup tegen je opspringt en geef alleen aandacht wanneer hij je begroet met bijvoorbeeld 4 pootjes op de grond.

Opspringen ombuigen door ander gedrag aan te leren

Hoe wil jij door je hond begroet worden? Zo kun je bijvoorbeeld denken aan altijd “vier poten op de grond” of netjes gaan zitten. Wat je ook kiest, maak hierin een consequente keuze en houd je eraan.

Als eerste ga je aan de slag met de mensen in jouw gezin. Ieder lid van het gezin moet zich houden aan de volgende afspraak;

“Zodra je thuiskomt en de hond wil jou begroeten, begroet hem dan ook zodra hij vier pootjes op de grond heeft/ zit.”

Hieronder leggen één manier uit om dit aan te leren:

  1. Vraag een gezinslid te helpen bij de training, hij/zij speelt de bezoeker
  2. Jij wacht met jouw aangelijnde hond op de bezoeker die binnenkomt
  3. Laat je hond netjes zitten
  4. De bezoeker loopt rustig naar jou en je hond toe
  5. Mocht de hond opstaan en aanstalten maken om op te springen, dan zet de bezoeker een aantal stappen terug
  6. Vraag je hond weer te gaan zitten
  7. De bezoeker nadert weer
  8. Herhaal dit totdat de hond uit zichzelf blijft zitten en niet meer omhooggaat bij toenadering

Als de hond blijft zitten, dan kan de bezoeker de hond begroeten en belonen

Iedereen in het gezin zal dit moeten gaan oefenen. Herhaal, herhaal, herhaal, en blijf consequent totdat je hond niet meer opspringt en heeft geleerd dat met vier poten op de grond óf zitten een beloning oplevert.

Bezoek van tevoren instrueren

Het oefenen met de hond is relatief makkelijk. Iedereen in het gezin instrueren is ook goed te doen. Het moeilijkste is echter het trainen van bezoek. Iedereen die op bezoek komt, zal consequent op dezelfde manier moeten reageren op je hond. Je zult ze dus van tevoren moeten instrueren volgens bovenstaande training en aangeven dat ze je hond alleen aandacht mogen geven zodra hij zit of met vier poten op de grond staat. Dit klinkt best eenvoudig, maar in de praktijk valt dit nog niet mee.

Maar hoe ga je dan om met bijvoorbeeld de onderhoudsmonteur die 1x per jaar de CV komt controleren, kinderen die plotseling over de vloer komen, de huisarts die op huisbezoek komt? Moet je hen dit ook allemaal uitleggen? In sommige gevallen is het handiger om je hond dan even in een andere kamer of naar buiten te doen, zo kan de hond niet de fout in gaan, want iedere keer dat het opspringen beloond wordt is een stap terug in je training.

Voertjes versus aandacht

Bij belonen horen voertjes toch? Nee, niet altijd. Bedenk dat je hond heeft leren opspringen voor aandacht. Aandacht is in dit geval de bekrachtiger (beloning) geweest. Dit is dan ook de reden dat je hond dit gedrag steeds blijft herhalen. Daarom kun je aandacht nu ook als beloning inzetten voor het aanleren van het gewenste gedrag. Wil jij toch graag iets lekkers geven, dan mag dat uiteraard wel, zolang je het maar op exact het juiste moment doet. Denk aan vier pootjes op de grond of zitten.

Wat moet je echt niét doen

Blijf bij thuiskomst zelf ook kalm. Honden spiegelen namelijk ons gedrag. Dus als jij bij binnenkomst al hysterisch met hoge en luide stem je hond gaat roepen en op en neer gaat springen van vreugde dan kun je er zeker van zijn dat je hond dit ook gaat doen.

Er zijn mensen die zullen zeggen dat ze het niet erg vinden als de hond tegen hen opspringt. Laat dit niet toe! Hiermee houd je het gedrag bij je hond in stand.

Straf je hond niet tijdens het opspringen. Adviezen als knietje geven of in de voorpoten knijpen is echt not done. Jij bent zijn vriend en jij hoort veiligheid te bieden. Het is voor de vertrouwensband niet bevorderlijk je hond pijn te doen, zeker niet op het moment als hij blij is jou te zien.

Heb geduld…heel veel geduld

Je zult de oefening vaak moet herhalen met ook nog eens verschillende mensen zodat het oude gedrag (opspringen) als het ware wordt overschreven door het nieuwe gedrag (op vier poten staan of zitten). Zeker bij een heel uitbundige hond, zal er intensief geoefend moeten worden.

Blijf consequent dan gaat het zeker lukken!