Dominique de Haas

Dominique de Haas

Hondengedragsdeskundige

De beleefdheidsboog

Goed gedrag?  begint bij jezelf !

In deze blog willen we het graag hebben over beleefdheidsvormen en goed gedrag tijdens een wandeling. Want je herkent de volgende situatie vast. Je loopt lekker ontspannen te wandelen met je hond fijn kwispelend naast je en dan hoor je ineens “Hij doet niks hoor”!!  Je ziet een hond op jullie af komen stormen die juist van alles aan het doen is wat jij niet wil. Hij springt, kwijlt je onder, rent om je heen en probeert jouw hond van alle kanten te besnuffelen en benaderen, wat door jouw hond mogelijk als niet prettig wordt ervaren.

Met een beetje geluk kan de eigenaar de hond bij zich roepen. Maar vaak zie je dat dit niet het geval is. Tot overmaat van ramp gaan ze dan achter de hond aanjagen om hem te pakken en dat wordt dan weer een spelletje voor de andere hond. Ondertussen probeer jij met man en macht jouw hond uit deze situatie te halen zodat hij zich beschermt voelt. Al met al ontstaat er veel gedoe!

Of dat jij netjes aan de kant gaat staan om jouw hond zijn persoonlijke ruimte te geven en dat de tegemoetkomende hond met eigenaar recht op je af komt lopen of voor je neus stil gaat staan, precies in de door jou gecreëerde  ruimte van jouw hond.  Als je dan vraagt of ze door willen lopen of meer afstand willen nemen dan snappen ze niet echt wat je bedoeld en komt steevast de reactie “Hij wil even kennis maken” of  “hij vindt andere honden zo leuk”.

Respecteer ieders persoonlijke zone

Wij willen hier graag nog eens uitleggen dat honden, net als mensen, ook een eigen persoonlijke zone hebben. De afstand van de persoonlijke zone kan verschillen per hond of ras. Daarnaast verschilt het ook per hond hoe snel hij iemand toelaat in zijn persoonlijke ruimte. Het belangrijkste dat je moet weten is dat honden op een andere manier kennismaken dan wij.

Respect hebben voor ieders eigen persoonlijke ruimte is dus erg belangrijk zodat je een goede verstandshouding krijgt tussen honden en/of andere mensen om je heen.

Hoe kun je dit nu al gelijk toepassen in de praktijk?

Wen jezelf aan een beleefdheidsboog (bron: boek hondengedrag begrijpen) te hanteren tijdens je wandelingen. Je gaat dan als eigenaar, samen met je hond, uitwijken voor een andere eigenaar en zijn hond. Je neemt voldoende afstand tussen de honden zodat je ze de ruimte gunt om elkaar te passeren. Je gaat dus als het ware in een boog om elkaar heen. Een grotere boog is een hogere beleefdheid. Je hond zal het zeker waarderen. Laten we hopen dat steeds meer hondeneigenaren dit gaan toepassen en waarderen zodat we allemaal kunnen genieten van een heerlijk ontspannen wandeling.

Als je meer wilt weten over etiquette bij de hond kijk dan ook eens op www.hondenetiquette.nl (bron). Wij hebben de brochure inmiddels besteld en deze kun je binnenkort dus bij ons meenemen.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp