Dominique de Haas

Dominique de Haas

Hondengedragsdeskundige

Begeleiding Kind & Hond

Jullie hebben besloten een hond aan jullie gezin toe te voegen en wie weet is hij er zelfs al.

Gefeliciteerd! De band tussen hond en kind kan heel mooi en waardevol zijn maar besef goed dat u de opvoeder bent. Een kind kan betrokken worden bij de opvoeding van de pup of hond maar u bent altijd degene die alles aanstuurt.

Begeleiding van kind & hond

Zowel uw kind als hond hebben begeleiding nodig in de omgang met elkaar. Hierbij is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd en het gedrag van uw kind en hond. En met wat voor rastype hebben we te maken?

Wij vinden het prettig om te werken op het niveau van het kind. Met hele kleine kinderen kunnen we nog geen afspraken maken. Het is in deze gevallen dus heel belangrijk dat u goed oplet, en indien nodig gebruik maakt  van hulpmiddelen zoals een bench of puppyren. Heeft u een pup en hele kleine kinderen dan kunt u door goed te plannen gebruik maken van de momenten dat uw kindje overdag slaapt om u even actief met uw pup bezig te zijn. Het voordeel van een klein kind en een pup is dat ze allebei nog veel slaap nodig hebben.

Kleuters

Jonge kinderen kunnen erg impulsief zijn ook in hun gedrag naar de hond. Sommige kinderen hebben de neiging om de hond of pup héél stevig te vast te pakken en te knuffelen. Wij zijn van mening dat je bij kinderen bewustzijn kunt creëren door het kind zelf te laten ervaren hoe dit voelt. Het kind wordt hierdoor meer bewust van het eigen gedrag. Uiteraard werkt een beloningssysteem voor het kind natuurlijk ook uitstekend.

6 tot 12 jarige

Het is goed om kinderen in deze leeftijd te betrekken bij de opvoeding van de hond. Op het eigen niveau van uw kind kan het samen met u (dus onder begeleiding) taken uitvoeren. Veel kinderen vinden dit erg leuk en tevens ontwikkelen ze hierdoor respect voor dieren en leren ze verantwoordelijkheidsgevoel aan.

Vrienden en vriendinnen

Naast begeleiding binnen het gezin, is het ook verstandig om goed op te blijven letten als er vrienden en vriendinnen bij de kinderen langskomen. Sommige kinderen kunnen door het niet hebben van een hond of een nare ervaring angstig zijn.

Mocht u naar aanleiding van deze blog nog vragen of hulp nodig hebben dan bel ons gerust. Bij helpen u graag.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp