Dominique de Haas

Dominique de Haas

Hondengedragsdeskundige

Angst voor vuurwerk

Het schitterende vuurwerk aan de donkere hemel blijft is een fascinerend beeld. Maar…veel honden zijn bang voor vuurwerk. Je hoort ze piepen of ziet ze onrustig door het huis lopen. Sommige honden worden ontzettend nerveus. In dit artikel lees je meer over hoe je je hond kan voorbereiden op het vuurwerk en hoe je hem rustiger kan houden.

De jaarwisseling is voor veel hondenbezitters een echte uitdaging. Vuurpijlen, rotjes en matten zijn allemaal soorten vuurwerk waar sommige honden erg gespannen van worden. Zelfs honden die normaal gesproken rustig zijn kunnen hier nog wel eens onrustig van worden. Ze trekken zich terug in hun mand of eten niks meer, luisteren niet en trillen heftig. Als je hond dit gedrag laat zien dan is het aan jou de taak om hem gerust te stellen en zijn angst te verminderen.

Maar hoe doe je dat?

Je kunt het vuurwerk natuurlijk niet met een druk op de knop uitzetten. Als de eerste test-vuurpijlen al worden afgeschoten is het voor langdurige therapie tegen geluidsfobie helaas al te laat. Gelukkig zijn er op korte termijn wel maatregelen te nemen die het verschil kunnen maken voor je hond en zijn angst:

De hond aanlijnen

Ook op oudejaarsdag en avond moeten honden naar buiten om even hun boodschap te doen. Niet meer naar buiten gaan is geen optie. Om een hond te laten ontspannen is het belangrijk dat hij zijn energie kwijt kan. Hoe meer de hond zijn energie kwijt is des te beter zal het hem lukken om te kunnen ontspannen. Door de hond zowel lichamelijk als mentaal uit te dagen zorg je ervoor dat hij alle energie en frustratie kwijt kan. Om de wandelrondjes zo stressvrij mogelijk te maken plan je de langste wandeling zo vroeg mogelijk op de dag en ga wandelen op rustige plekken. Neem je hond bijvoorbeeld mee naar het bos of de duinen. Vermijd dichtbevolkte gebieden want hier zijn mensen vaak overdag al bezig met het eerste knalwerk. Zorg ervoor dat je de hond op deze dag (en als er in je omgeving veel geknald wordt al eerder) aan de lijn hebt. Let op! want ook als je op een rustige plek bent kan je verrast worden. Het risico dat je hond van schrik wegloopt en dat je hem niet meer terugvindt mag je niet onderschatten.

Niet troosten wel ondersteunen

Als het donker is worden vaak al ook de eerste vuurpijlen afgestoken. Nu is het dus echt tijd om met je hond naar binnen te gaan. Mensen hebben de neiging om te troosten als ze iets zielig vinden. We bouwen dan medelijden op en overspoelen mens of dier over met dit gevoel. Het klinkt hard, maar niemand is geholpen met medelijden. Honden onderling troosten elkaar ook niet. Ze bescherming de roedel en zoeken  steun bij elkaar. Wanneer jouw hond onrustig is en toenadering zoekt, is dit helemaal niet erg. Let er alleen wel op dat je zelf rustig blijft. Straal rust en zelfverzekerde energie uit. Aai je hond niet continue. Dit doen honden onderling ook niet. Als honden bang zijn gaan ze tegen elkaar aanliggen en meer niet. Honden genieten vaak niet eens van het aaien, jouw hand die rustig op zijn rug of kop ligt is soms al genoeg. Merk jij dat jouw hond echt bang wordt en bij jouw wil zijn?  laat hem dan lekker tegen jou aan liggen op de bank of de grond. Aai hem niet constant en voel geen medelijden. Doe je dit wel dan help je hem niet en daarbij geef je eigenlijk aan dat de angst die hij voelt terecht is. Laat hem in plaats daarvan voelen dat hij veilig bij jou kan liggen. Vergeet niet, wij mensen kunnen rationeel denken, honden niet. Maak dus ook geen groot punt van het vuurwerk. Hoe normaler jij reageert en  hoe normaler jij je voelt, hoe eerder de hond zich op zijn gemak zal voelen. Wordt dus ook niet boos of gefrustreerd, maar blijf altijd rustig.

Deuren, ramen en rolluiken sluiten

Een luide knal van allerlei soorten vuurwerk dringt zelfs door de dikste huiswanden heen. Als je deuren, ramen en rolluiken gesloten houdt kun je je hond enigszins beschermen tegen de herrie van buitenaf. Veel honden worden hierdoor namelijk al een stuk rustiger. De flits die van sommige soorten vuurwerk afkomt is voor sommige honden al een probleem en een stressveroorzaker, heb je geen rolluiken? Probeer dan iets op te hangen voor de openingen.

Radio en muziek harder zetten

Naast het sluiten van de deuren en ramen kun je ook proberen het geluid weg te dringen door wat extra  geluid van muziek of de tv (zorg voor muziek met rustige beat). Dit zijn vaak vertrouwde geluiden voor de hond en zullen de herrie van buitenaf helpen te neutraliseren. Ook geluiden van de  wasmachine of vaatwasser kunnen een rustgevend (vertrouwd) effect op je hond hebben. Pas echter op dat je het niet overdrijft: als het te hard staat is het voor je hond  namelijk  ook niet prettig.

Afleiden met lekkere geurtjes of snackjes

Honden die nog niet te erg gestresst zijn laten zich ook nog wel eens afleiden door een lekker geurtje of snackje. De bedoeling is dat je hond zich dan minder concentreert op de herrie van buitenaf. Je kan bijvoorbeeld een geurspoor door de woning verspreiden, waar je hond aan kan snuffelen. Daarnaast kun je hem een botje geven. Als een hond kauwt op bijvoorbeeld een bot, komt er endorfine vrij wat de hond helpt om te kalmeren. Neemt hij het botje niet aan? Geen probleem. Probeer het dan op een later moment nog een keer.

Gemoedsrust uitstralen

Boven alles, en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, is het ontzettend belangrijk dat je zelf rustig blijft. Zorg ervoor dat je tijdens al je handelingen kalm bent. Als je je hond op een rustige manier geruststelt, kun je hem laten zien dat de geluiden buiten helemaal niet zo spannend zijn. Maar als je zelf ook in de paniek schiet door de reactie van je hond, gaat de hele situatie van kwaad tot erger.

Laten we behalve rekening houden met de hond ook niet vergeten zelf te genieten van de jaarwisseling. Er is immers weer een jaar afgesloten en juist in deze tijd is ontspanning en gezelligheid belangrijk. Hoe positiever de sfeer, hoe beter voor je hond,  jezelf en je gezin.

Nog een laatste opmerking!!

Medicijnen of thundershirt.

Medicijnen of een thundershirt gebruiken werkt alleen wanneer je hond rustig is. Is jouw hond op een schaal van 1 (rust) tot 10 (extreem onrustig of angstig) op nummer 7, 8 of 9? Dan zullen de medicijnen of het shirt niet werken. Dit omdat de hond dan al te angstig is en beide producten geen werking meer kunnen hebben. Let op! Haal je medicijnen altijd bij een dierenarts of holistisch dierenarts! Niet zomaar uit een winkel.  Sommige medicijnen die ze in winkels verkopen hebben namelijk een verlammende werking op het lichaam en geen kalmerende werking op de hersenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het medicijn vetranquil.

Natuurlijke geneesmiddelen zoals bachbloesems of lavendel kunnen helpen, maar laat je dan wel goed voorlichten door een professional.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp